Aplicatii web folosind frameworkul Codeigniter

Codeigniter s-a impus in ultimii ani printre framework-urile PHP celebre si intensiv folosite de catre dezvoltatorii web. CodeIgniter permite dezvoltarea rapida de aplicatii web, ofera solutii la o mare parte dintre problemele intalnite in mod frecvent de programatorii PHP, este un framework suplu, este construit folosind arhitectura MVC si impune folosirea ei in cadrul aplicatiei, este opensource si bine documentat.

                                  CodeIgniter badge

Primul lucru pe care il remarca un nou utilizator al CI este usurinta cu care se instaleaza acesta pe server, faptul ca nu este necesar accesul la promptul de comanda al serverului, posibilitatea de lucra cu majoritatea tipurilor de baze de date.

Un aspect extrem de important al CI este organizarea codului. Lucrul cu baza de date este separata de Controller, prezentarea este separata de aplicatie in sine. Acest lucru permite lucrul eficient in echipe de dezvoltatori. Daca o echipa lucreaza la design-ul aplicatiei acest lucru nu afecteaza echipa care se ocupa de functionalitatile necesare si interogarea bazei de date. Pentru acceasi aplicatie se pot realiza mai multe "skin-uri" care se pot schimba intre ele relativ usor. Acest lucru este foarte important pentru ca de foarte multe ori ne-am intalnit cu situatii in care un client dorea modificarea designului si dupa implementarea modificarilor descopeream ca unele functii nu se comporta cum ne asteptam sau, si mai grav, eram nevoiti sa rescriem aproape toata aplicatia pentru ca nu exista o minima organizare a codului.

Un alt deosebit de util al CI este posibilitatea de a extinde bibliotecile de baza, de a scrie clase si biblioteci noi pe care apoi sa le integram usor in structura framework-ului. De asemenea daca dorim sa nu folosim o parte dintre clasele din nucleul CI putem sa facem acest lucru intr-un mod relativ usor.

CodeIgniter permite si chiar faciliteaza realizarea de aplicatii prietenoase cu motoarele de cautare. CI permite realizarea unei scheme de URL-uri prietenoase de genul www.siteulmeu.com/numele-paginii, permitand astfel navigarea prin URL, oferind utilizatorului inca o cale de a accesa continutul cautat intr-un mod cat mai facil, dar acest lucru implica folosirea rewrite engine.

Am amintit aici doar o mica parte din caracteristicile care fac din CI un framework cu popularitate in continua crestere. In articolele viitoare voi incepe sa prezint unele aspecte mai putin generale ale folosirii CI si sa insotesc aceste aspecte cu exemple concrete si chiar secvente de cod. 

Daniel I.

0Comentarii la "Aplicatii web folosind frameworkul Codeigniter"

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite