Blestemul browserelor din trecut

Am mai vorbit intr-un articol precedent despre problemele pe care le creeaza web developerilor si nu numai browserele mai vechi, ce nu suporta diferite tehnologii, sunt foarte capricioase, au numeroase defecte, sufera la capitolul securitate, dar sunt in continuare folosite de un numar foarte mare de utilizatori.

In acest articol vom incerca sa gasim motivele pentru care acestea inca nu dispar incet, incet din calculatoarele utilizatorilor de internet, desi exista in acest moment foarte multe posibilitati din ce in ce mai performante care sa le inlocuiasca.

Netscape Ie6

  • Un prim motiv ar fi durata foarte mare in care acestea sunt sprijinite de companiile care le-au creat, ceea ce reduce evident dorinta utilizatorului de a updata. O versiune obisnuita a unui browser este in medie sustinuta in jur de 6 luni ( Firefox 3.0 a fost sustinut timp de 7 luni dupa ce Firefox 3.5 a aparut). Microsoft pe de alta parte, sustine versiuni de Internet explorer pana la peste 10 ani. In decembrie 2009, Microsoft sprijinea versiunile IE 5.01, 6.0, 7.0, si 8.0. Motivele sunt destul de simple, in primul rand, nu au facut noile versiuni compatibile cu versiunile mai vechi de Windows; iar in al doilea rand e dificil sa retragi browsere vechi de care multe companii au ajuns de-a lungul timpului sa depinda.
  • Schimbarea interfetei de utilizare poate constitui un alt motiv pentru care unora le este dificil sa treaca la o versiune mai noua a unui browser. De exemplu, interfetele IE7 si IE8 sunt foarte diferite de cea a IE6, iar unii oameni au tendinta sa nu exploreze ce nu stiu.
  • Inertia este si ea un factor, conservatorismul unor utilizatori ii face sa nu doreasca sa upgradeze la versiuni mai noi si nu doresc noi beneficii
  • Unii utilizatori nu sunt foarte interesati de computere, si de multe ori depind de altii pentru mentenanta lor. Tinand seama si de riscul de a capta virusi sau viperware, acestia pot decide sa ramana pe un teren cunoscut. Astfel, ignoranta la adresa computerelor poate constitui un motiv.
  • Sistemele de operare mai vechi pot crea si ele anumite probleme. Unele browsere mai noi pur si simplu nu pot functiona pe sisteme de operare mai vechi. Daca tot m-am mai legat de Internet Explorer, sa spunem ca IE7 si IE8 nu pot functiuna pe un SO mai vechi de Windows XP SP2.
  • O alta problema este creata de sistemele de operare piratate, ce pot cauza dificultati la update-ul browserelor

Pe langa faptul ca ingreuneaza munca developerilor, pe langa faptul ca ofera mult mai putine facilitati utilizatorului, viteze mai mici, etc, aceste browsere ridica o serioasa problema si la nivelul protectiei calculatoarelor, fiind mai mult un focar de malware. Un studiu din noiembrie 2009 releva faptul ca jumatate din utilizatorii de Opera, folosesc Opera 9, desi Opera 10 este mult mai bun si mai sigur. Incet, incet, tehnologia progreseaza si aceste probleme sunt condamnate sa dispara, dar pana atunci, nu putem decat sa scriem despre ele...

Alex B.

0Comentarii la "Blestemul browserelor din trecut"

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite