Browsere web Prezentare si scurt istoric

Un browser web este in esenta o aplicatie software folosita pentru recuperarea si prezentarea resurselor informative de pe internet. O resursa informativa poate aparea sub forma unei pagini web, a unui material video sau audio, a unei imagini sau a oricarui alt tip de continut. Desi browserele sunt in principiu folosite pentru accesul la internet, ele pot fi de asemenea necesare pentru accesarea informatiei de pe un server web, in cadrul unor retele private.

Browserele web principale pentru Windows sunt Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome si Opera, iar pentru Macintosh, aceleasi, mai putin Internet Explorer.

Primul browser web a fost lansat pe 26 februarie 1991 de britanicul Tim Berners-Lee sub denumirea World Wide Web, nume apoi schimbat in Nexus, pentru a evita confuzia cu WWW. In 1993, apare primul browser web grafic, denumit NCSA Mosaic, iar creatorul sau, Marc Andreessen, a mers mai departe si a format firma Netscape, iar in 1994 a lansat Netscape Navigator, ce in scurt timp a ajuns sa domine piata, fiind folosit de peste 90% din utilizatorii internetului la acea vreme.

browsers

Microsoft a raspuns in 1996 cu prima varianta a Internet Explorer si a initiat astfel primul mare "razboi al browserelor " din istorie. Acestia, integreaza IE in Windows, iar cu aceasta miscare reusesc sa ucida concurenta, Internet Explorer ajungand in 2002 sa fie folosit de peste 95% din utilizatorii internetului. Desi in fiecare luna apar browsere foarte performante, ideea de integrare in Windows aduce IE in continuare o cota de piata de 65% in noiembrie 2009.

Opera s-a lansat in 2006, dar nu a reusit niciodata sa se bucure de un mare succes, detinand la aceasta ora aproximativ 2% din piata. Cu toate acestea, varianta sa pentru telefoane mobile, miniOpera, este preinstalata pe aproximativ 40 de milioane de astfel de dispozitive, fiind unul dintre liderii in domeniu. De asemenea, browserul Opera este disponibil si pe diverse alte sisteme precum consola de jocuri video Nintendo Wii.

In 1998, Netscape a lansat Mozilla Foundation, in incercarea de a crea un browser web competitiv bazandu-se pe modelul de software open-source. Acesta, s-a dezvoltat mai tarziu in Firefox, si din noiembrie 2009 detine o cota de piata de 24%, fiind practic al doilea browser web folosit de utilizatorii de internet din intreaga lume, iar considerand si faptul ca nu este integrat in nici un sistem de operare, precum fratele sau mai mare, Internet Explorer, cresterea acestuia se bazeaza strict pe gradul sau de operabilitate.

Cel mai recent dintre browser-ele importante de pe piata este Google Chrome, lansat in Septembrie 2008, si ajungand in Noiembrie 2009 la o cota de piata apropiata de Safari, de aproximativ 4%.

Alex B.

0Comentarii la "Browsere web Prezentare si scurt istoric"

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite