Cum schimb hostingul

Cand te decizi sa schimbi hostingul site-ului tau te poti pregati pentru unele efecte negative. Indiferent din ce cauza te-ai decis sa faci acest lucru sunt cateva lucruri care te vor ajuta sa faci aceasta trecere cat mai rapid si eficient cu putinta.

In primul rand trebuie sa te informezi in legatura cu performantele noului hosting inainte de a-l cumpara. Altfel s-ar putea sa te trezesti cu destul de mult downtime si asta nu poate avea decat un impact negativ asupra popularitatii site-ului tau. Dupa parerea mea downtime-ul arata lipsa de profesionalism si interes si este unul dintre indicatorii pe care ii iau in seama cand analizez un site.

Urmatorul pas este primul din seria de pasi care tin efectiv de mutare: backup-ul fisierelor. Mai intai trebuie sa te conectezi prin FTP la hostingul tau actual. Pentru asta ai la dispozitie o multime de aplicatii, unele gratuite si altele care costa. Eu prefer Filezilla dar orice client FTP este ok. Localizeaza folderul public_html si descarca-l pe local. Asigura-te ca ai descarcat tot continutul folderului public_html inclusiv subfolderele gen admin, themes, plugins, js, images, etc. Vei avea nevoie de toate pentru o aplicatie functionala.

Backup-ul bazei de date este un pas foarte important care de cele mai multe ori duce la pierderea de informatii si multe alte probleme. Presupun ca hostingul tau vechi iti pune la dispozitie o interfata prin care te poti conecta la phpmyadmin. In principiu poti accesa foarte usor phpmyadmin din Cpanel sau Plesk. Cand ati intrat in phpmyadmin trebuie sa selectati baza de date pentru care veti face backup-ul.

export baza de date

Baza de date trebuie apoi instalata pe noul hosting. Pentru acest lucru va trebui sa va conectati inca o data la phpmyadmin dar de data aceasta la noul hosting. Creati din Cpanel o noua baza de date si apoi deschideti phpmyadmin. Dupa ce ai selectat baza de date proaspat creata poti sa importi tabelele bazei tale de date din backup-ul pe care l-ai facut mai devreme. Urmatoarea imagine s-ar putea sa te ajute la acest pas.

import baza de date

Apoi poti sa transferi fisierele site-ului tau pe noul hosting folosind clientul tau de FTP. Dupa ce ai realizat acest transfer mai ai doar de transferat numele de domeniu (subiect dezbatut pe larg pe multe site-uri, deci nu are rost sa insist si eu) si sa iti editezi fisierul care face legatura cu baza de date si eventual URL-ul de baza. Acest ultim pas poate sa difere puternic de la un tip de aplicatie la altul asa ca este aproape imposibil de indicat exact cum se numeste fisierul cautat. In cazul unui blog construit pe platforma Wordpress fisierul se numeste wp-config.php. 

Daniel I.

2Comentarii la "Cum schimb hostingul"

  1. daphne spune:

    Ok. Dar daca mi-am luat un host si nu am apucat inca sa imi ridic pe serverul lor site-ul, dar deja m-am lamurit despre ei - avand cam multe probleme (caderi, suport subtire ori inexistent, alte probleme privind anumite drepturi de utilizare a domeniului lor propriu, etc) si doresc sa ma duc pe alt server? Nu prea cred ca trebuie sa imi fac vreun back-up, fiindca nu am facut mai nimic pe el - doar un email. Ce credeti despre asta? Ce masuri ar trebui sa am in vedere pentru o astfel de situatie?

  2. Adi Sandu spune:

    Mersi, chiar mi-au fost de folos informatiile!

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite