Ghid de utilizare a clientului FTP

Pentru a te conecta la contul tau de hosting ai nevoie de un client de FTP. Folosirea clientului FTP usureaza mult transferarea fisierelor pe server si este foarte usor de folosit. Acest ghid exemplifica instalarea si utilizarea clientului FTP Filezilla dar principiile de functionare sunt valabile si pentru alte aplicatii similare.

Primul pas consta in descarcarea kitului de instalare de la adresa : http://filezilla-project.org. Asigura-te ca descarci clientul de FTP si nu aplicatia pentru server. Dupa ce ai descarcat clientul Filezilla instaleaza aplicatia. Instalarea este extrem de simpla, asa ca nu voi insista asupra ei. In principiu nu trebuie decat sa apesi pe next pana la sfarsit. Acum porneste Filezilla.

Ar trebui sa vezi ceva similar cu:

Fereastra principala FileZilla

Zona 1 reprezinta bara de instrumente pusa la dispozitia ta de aplicatie. Aceasta va fi destul de utila dupa ce te obisnuiesti cu functiile de baza. Sub bara de instrumente gasesti bara de conectare rapida, care dupa cum banuiesti iti permite sa te conectezi rapid la server. Sub aceasta bara se gaseste zona 3 in care se afiseaza mesajele generate de client si raspunsurile serverului in timpul conexiunii. In zona 4 sunt afisate fisierele si folderele de pe local, adica din calculatorul tau. In zona 5 se gasesc fisierele si folderele de pe server. In zona 6 sunt afisate fisierele care urmeaza sa fie transferate si cele care au fost deja transferate pe si de pe server.

Pentru conectarea la server trebuie sa furnizezi informatiile de logare si adresa serverului de FTP. Aceste informatii ar trebui sa le ai de la firma de hosting cu care lucrezi si sunt de forma:

Imaginea de mai jos ilustreaza destul de clar unde trebuiesc completate aceste informatii in bara de conectare rapida.

Bara de conectare rapida FileZilla

Pentru a incarca informatii pe server trebuie sa navighezi in arborele de foldere din panoul din stanga pana la folderul care contine fisierele pe care vrei sa le transferi. Apoi trebuie sa parcurgi arborele din panoul din dreapta pana ajungi la folderul in care doresti sa transferi fisierele. Apoi nu trebuie decat sa duci fisierele din fereastra din stanga in fereastra din dreapta cu drag and drop. Daca nu doresti sa folosesti drag and drop poti sa dai dublu-click pe fisierul din stanga pentru a-l transfera. In imaginea de mai jos poti sa vezi ferestrele despre care am discutat pana acum.

Fereastra de transfer FileZilla

Descarcarea de informatii de pe server se face in mod asemanator cu incarcarea, singura diferenta fiind ca transferul se face din dreapta spre stanga. Acum ar trebui sa poti folosi functiile de baza ale clientului tau de FTP. Daca nu doresti sa introduci de fiecare data cand te conectezi informatiile de logare si adresa serverului, atunci poti folosi managerul de site-uri pentru stocarea acestora. 

*Imaginile au fost descarcate in scopuri necomerciale de pe site-ul http://filezilla-project.org

Daniel I.

1Comentarii la "Ghid de utilizare a clientului FTP"

  1. Kydd spune:

    Sall frate dami id tau ca sa pot sa te bag ... Ca nu ma descurc

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite