IE9 revolutioneaza lumea web folosind GPU

Mi-am exprimat in multe articole neincrederea in Internet Explorer, si chiar in Microsoft in general. IE6 acapareaza inca o parte importanta din piata, iar pentru designeri e un cosmar sa isi adapteze creatiile pentru a functiona cum trebuie pe acest browser si sa fie in acelasi timp in pas cu noile tehnologii. De aceea, nu am acordat un mare interes valurilor de anunturi de peste tot in lumea web-ului in legatura cu IE9 si cum va revolutiona el Internetul pentru totdeauna. Cu toate acestea, acum cateva zile am citit cateva articole, si trebuie sa recunosc ca am fost placut surprins.

Pe la inceputurile IE6, acesta controla cu autoritate piata browserelor web, dar timpul a trecut, si Microsoft nu s-a mai preocupat prea mult de aceasta problema. IE7 a fost dezamagitor, IE8 a fost ok dar nu extraordinar si astfel, au permis noilor jucatori de pe piata sa intervina cu produse, de ce sa nu recunoastem, mai bune, iar IE a cazut la o cota de piata de 60% desi acum cativa ani trecea bine de 90%.

Acum, cu IE9, Microsoft incearca altceva. Pana acum browserele foloseau doar procesorul si memoria RAM, dar IE9 promite pentru prima data, sa se foloseasca de unitatea grafica de procesare, si astfel sa aduca plusuri evidente in performanta. Aceasta este cauza pentru care, de curand, NVIDIA a devenit un mare suporter al ie9. In relitate, aceasta ar putea fi cea mai mare schimbare in lumea browserelor, inca de cand acestea au aparut.

Adaugand capacitati grafice browserelor, vom putea crea nu numai siteuri mult mai complexe in legatura cu modul lor de functionare,  dar paginile vor arata din ce in ce mai realistice, ca locurile fizice, si astfel ne-am apropia mult mai mult de ideea pana acum fantezista a unor lumi virtuale interactive web-based.

ie9 nvidia

Ceea ce face din acest lucru o schimbare majora este faptul ca pana acum nu prea am folosit pentru internet majoritatea puterii pe care computerul nostru o are. Limitarile de performanta pe internet au ramas practic aceleasi de peste 30 de ani si nu s-au legat de unitatea grafica deloc, cu atat mai putin daca vorbim de evolutia majora a placilor video si a graficii in general de la aparitia internetului pana acum. Astfel, acest surplus de putere ar putea fi folosit pentru animatii si jocuri web-based de o calitate pe care nu am mai vazut-o pana acum. Desi aplicatiile desktop, si in special jocurile, in teorie sunt inca mult mai performante decat cele web-based in curand diferenta va fi mult redusa.

Aceasta noutate va crea in curand categorii mai largi de jocuri ce pot rula pe sisteme ce suporta o grafica suficienta, cum ar fi telefoanele cu NVIDIA Tegra sau viitoarele iPad-uri.  Este de presupus ca Apple sa nu lase Microsoft sa mearga singur in aceasta directie, iar competitia va duce la progrese cat mai rapide. De asemenea, aceasta idee va avea un impact deosebit si asupra Google si al sau Android.

Ca orice schimbare majora, aceasta implica timp. Va mai trece o perioada pana cand utilizatorii se vor obisnui cu acest lucru, iar marii jucatori vor incepe lupta pentru o cota de piata cat mai ridicata oferind produse din ce in ce mai bune. Apple deja incurajeaza foarte mult HTML5, care este si miezul IE9, iar ambele companii au o lupta personala cu Google, de aceea probabil vor lucra impreuna pe partea grafica.

Nu se stie inca unde vor duce aceste schimbari, dar un lucru este clar, lumea internetului se schimba iar adevaratul Web 3.0 si browserele GPU sunt la doar un pas, si vor schimba mediul online pentru totdeauna.

Alex B.

1Comentarii la "IE9 revolutioneaza lumea web folosind GPU"

  1. Ion spune:

    Cei pasionati de jocurile web based ar trebuii sa il incerce, pare destul de intereseant!

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite