Instalarea CodeIgniter

In primul rand trebuie sa descarci si dezarhivezi fisierele Code Igniter de la adresa: http://www.codeigniter.com. Dupa ce ai descarcat si dezarhivat fisierele poti sa le incarci pe serverul tau. Nu este necesar sa copiezi pe server toate fisierele. Poti sa renunti la user-guide si sa incarci doar folderul system si index.php. Dupa ce s-a terminat incarcarea fisierelor pe server este necesar sa editezi fisierul config.php (application/config/config.php) pentru a modifica URL-ul de baza al site-ului cu URL-ul dorit de tine. Tot din config.php poti sa mai setezi unele variabile cum ar fi cele de sesiune, limba folosita, extensia care sa apara la ultimul segment al URL-ului si altele. Daca aplicatia ta foloseste si o baza de date, atunci este necesar sa mai editezi si fisierul database.php (application/config/database.php) introducand datele tale de conectare la baza de date. Dupa ce ai facut asta poti sa verifici instalarea accesand domeniul.

aplicatii web logo codeigniter

Aceste informatii sunt foarte usor de gasit si in documentatia CI la sectiunea Installation Instructions. Este posibil sa doriti sa eliminati si index.php din URL pentru a obtine URL-uri mai prietenoase cu motoarele de cautare. Acest lucru nu se realizeaza chiar foarte usor. Este necesar sa folositi un fisier .htaccess si sa va asigurati ca aveti Rewrite Engine pornit. Inainte sa creezi fisierul .htaccess trebuie sa editezi config.php si sa stergi "index.php" de la "index file". Acum sa revenim la fisier. Un exemplu functional de .htaccess este urmatorul:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^site\.ro
RewriteRule ^(.*)$ http://www.site.ro/$1[R=permanent,L]
RewriteRule ^$ /index.php [L]
RewriteCond $1 !^(index\.php|images|alte foldere|css|js|js\.js|robots\.txt)
RewriteRule ^(.*)$ /index.php?/$1 [L]

Am presupus ca instalarea se face in root si ca este de dorit sa se redirectioneze cererile fara www in fata catre URL-urile cu www. Important este ca daca se elimina index.php in principiu nu se mai apeleaza functiile in acelasi mod ca inainte de eliminare. Este necesara folosirea rutelor astfel:

$route[tip de URL sau URL]=>"controler/functie"

in fisierul routes.php (application/config/routes.php).

Din aceasta cauza este recomandat sa stabilesti de la bun inceput daca doresti eliminarea index.php sau nu pentru a evita munca suplimentara de mai tarziu. Acestea ar trebui sa fie suficiente pentru a instala Code Igniter cu succes pe serverul tau si pentru a incepe dezvoltarea aplicatiei. 

Daniel I.

0Comentarii la "Instalarea CodeIgniter"

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite