Internet Explorer 6 trebuie sa dispara

In urma cu 6-7 ani, Internetul era dominat de un singur browser, Internet Explorer, mai exact Internet Explorer 6. O data cu disparitia Netscape si ideea de a integra IE in cadrul Windows, Microsoft se bucura de o cota de piata de pana la 95%. Timpul a trecut si, in zilele noastre, exista browsere net superioare ca performante, precum Opera, Firefox, Safari, Chrome, sau chiar Internet Explorer 8.

Cu toate acestea, Internet Explorer 6 reuseste inca sa acapareze intre 15 si 25% din piata, desi a aparut acum aproape zece ani, ceea ce in termeni web inseamna cateva secole bune. Ca designer si programator, mi-e imposibil sa contabilizez cate ore de munca am pierdut pentru a face site-urile la care lucram compatibile cu acest browser arhaic.

Totusi, pana acum existau solutii, dar o data cu aparitia HTML5, am ajuns intr-un punct in care inovatiile nu mai pot fi stagnate doar pentru ca acest browser refuza sa moara.

Exista practic doua intrebari esentiale legate de acest subiect. In primul rand, de ce este IE 6 un browser atat de slab, si in al doilea rand, daca exista variante mult mai bune, de ce in continuare folosit de catre atat de multi oameni.

facebook-ie

Raspunsul la prima intrebare este relativ simplu. IE6 nu este un browser slab, este pur si simplu depasit, intr-o industrie a Internetului in continua dezvoltare. Va propun un exercitiu de imaginatie, ganditi-va ce tip de calculator aveati la sfarsitul mileniului trecut cand a aparut Internet Explorer 6, si daca ati putea intra pe retelele dumneavoastre sociale, rula Office, cele mai noi jocuri video, iTunes, YM. Ar fi practic imposibil. In continuare va voi prezenta cateva din lucrurile esentiale cu care IE6 nu e compatibil:

 • CSS v2 (Cascading Style Sheets) - codul din spatele design-ului oricarui site. Deoarece acesta a aparut mult dupa IE6, orice web designer se confrunta cu foarte multe probleme pentru a face un site simplu cat de cat functionabil in acest browser
 • Transparenta PNG-urilor - una din cele mai intalnite extensii de imagini de pe web, cauzeaza erori in IE6. Practic, daca un designer doreste ca site-ul sau sa arate bine pe IE6, trebuie sa renunte la folosirea png-urilor.
 • Securitate slaba - precum un antivirus care nu a mai fost updatat de foarte mult timp, IE6 este foarte usor de atacat de spyware si malware. Este extrem de instabil.
 • Siteuri foarte importante si-au retras sprijinul pentru IE6. Astfel, Dig si Youtube au anuntat ca vor renunta in curand sa ofere functionalitate ptr utilizatorii IE6, mult prea multa munca n plus cu rezultate modice, pentru a merita investitia. Mai mult. FaceBook si-a retras deja suportul, si ofera sugestii mai bune, pentru utilizatorii care se logheaza cu IE6, dupa cum puteti vedea in imaginea de mai sus.

Raspunsul la cea de-a doua intrebare consta in principal in doua explicatii. Pe de o parte, Internet Explorer 6 este browserul default al Windows XP, in continuare cel mai folosit sistem de operare, iar foarte multi oameni nu au timpul sau datele necesare pentru a isi upgrada browserul sau instala unul nou. Pe de alta parte, multe departamente IT din cadrul corporatiilor, nu vad nevoia de a upgrada, pentru ca necesita timp si efort, iar atat timp cat Google se incarca pe IE6, nu este nici o problema.

Cu toate aceste limitari, IE6 a fost totusi de-a lungul timpului, oarecum folosibil, ceea ce se va schimba o data cu aparitia HTML5.

HTML este in esenta codul de la baza functionarii oricarui site de pe internet, mai toti utilizatorii cunosc HTML la un nivel mai mult sau mai putin ridicat. HTML 5 este ultimul sau upgrade, cu unele specificatii ce vor revolutiona lumea web. Cele mai mari companii din lumea Internetului si-au oferit suportul pentru aceasta noua implementare, ca dovada, principalii programatori provin de la Google si Apple (Ian Hickson respectiv Dave Hyatt) care lucreaza impreuna pentru dezvoltarea web-ului. In continuare voi prezenta cateva din noile specificatii:

 • tag-ul VIDEO - cu ajutorul tagului , se poate incorpora un material video direct in HTML
 • tag-ul AUDIO - cu ajutorul tagului , se poate incorpora un material audio direct in HTML
 • Drag And Drop - desi inca se mai lucreaza la aceasta specificatie, in cele din urma se vor putea muta fisiere in browser cu ajutorul mouse-ului. Acest lucru se poate observa mai ales la noul produs pentru comunicatie Google Wave, unul din motivele pentru care Gogle sprijina atat de mult acest proiect.

wave

 • Stocare Locala - aplicatiile web functioneaza la fel ca cele desktop in zilele noastre, doar ca nu au capacitatea de a salva totul pe calculator, dar HTML5 va rezolva aceasta problema
 • Geolocatie - cu ajutorul HTML5 se pot crea aplicatii care sa determine locatia exacta a utilizatorului.
 • elementul CANVAS - acesta permite harti scriptabile. Cu alte cuvinte, se pot crea imagini si grafice cu ajutorul HTML, ceea ce va ajuta la estetica si dinamismul paginilor web. Un mare astfel de proiect abia lansat este Mozilla Bespin, care, bineinteles, nu functioneaza in IE6.

bespin

Iar lista poate continua si cu siguranta se vor mai adauga multe alte lucruri pe viitor. Astfel, din ce in ce mai multi oameni vor fi nevoiti sa renunte la Internet Explorer 6 pentru a se bucura de toate facilitatile internetului.

Web-ul este intr-o crestere spectaculoasa si noi proiecte apar mereu. FaceBook a dovedit cat de populara poate fi o aplicatie web bine facuta. Google Wave se anunta a fi un nou mare succes. Mai mult Google a anuntal lansarea Google Chrome OS, un sistem de operare ce va deschide aplicatiile web instantaneu deoarece este construit pe browser. Astfel, browsere ca IE6 incetinesc progresul si nu permit unor astfel de aplicatii sa isi atinga intreg potentialul. In consecinta, pentru a evolua, si pentru ca noi toti designerii si programatorii sa scapam de o mare bataie de cap, Internet explorer 6 trebuie sa dispara.

Alex B.

1Comentarii la "Internet Explorer 6 trebuie sa dispara"

 1. ionut spune:

  Nu pot spune altceva decat bravo, nimic nu e mai frustrant sa vezi ca site-ul pe care l-ai facut functioneaza foarte bine pe orice, numai pe internet explorer incepe sa iti dea batai de cap, mai ales cu CSS. Sper ca lumea sa se destepte odata si sa isi dea seama ca atunci cand navigheaza nu fac decat sa deseneze o tinta pe spatele lor...

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite