Introducere in Cascading Style Sheets

CSS-ul a aparut ca o solutie propusa de W3C (World Wide Web Consortium - comunitate online fondata de inventatorul web-ului) pentru rezolvarea unei probleme. In versiunea 3.2 a HTML au aparut tagurile pentru font si culoare. Acest lucru a creat mari probleme companiilor care aveau deja site-uri destul de voluminoase. Modificarea tuturor paginilor era un proces de durata si destul de costisitor. Pentru a rezolva aceasta problema, W3C a propus crearea unor fisiere externe care sa contina proprietatile atasate tagurilor HTML. Folosirea unui singur fisier CSS pentru setarea proprietatilor mai multor taguri HTML din pagini diferite a rezolvat problema introdusa de tagurile pentru font si culoare. Incepand cu HTML 4.0 acest lucru a fost posibil. In momentul asta toate browserele suporta folosirea fisierelor CSS. Pe scurt CSS-ul defineste modul in care sunt afisate tagurile HTML in cadrul site-ului web.

Imagine CSS

CSS-ul este gandit sa aiba o sintaxa relativ simpla. O "instructiune" CSS este alcatuita din 2 elemente:

  • un selector (de exemplu tagul p)
  • o lista de declaratii cuprinsa intre acolade

Declaratiile, la randul lor, sunt alcatuite din 2 elemente: o proprietate si o valoare asociata proprietatii. Declaratiile se separa prin punct si virgula. In cazul ultimei declaratii folosirea punctului si virgulei la sfarsit nu este absolut necesara dar este recomandata pentru a evita problemele generate de editarea ulterioara a documentului.

In cazul in care doriti introducerea unor secvente de CSS in pagina HTML este recomandat sa faceti acest lucru in blocul HEAD, folosind urmatorea sintaxa:


Pentru a introduce un comentariu nu a trebuit decat sa incadrez comentariul meu intre /**/. Comentariile sunt recomandate pentru a trece unele mentiuni despre ce face secventa respectiva de cod. Daca peste ceva timp va trebui sa editati fisierul CSS este posibil sa nu va mai amintiti toate detaliile. In astfel de momente comentariile se dovedesc deosebit de utile. Este recomandat sa folositi doua versiuni ale codului dumneavoastra, una cu comentarii pentru dezvoltare, si una lipsita de comentarii si compresata cat mai mult pentru productie. Fisierele mai mari se incarca mai greu si toti ne dorim un internet mai rapid.

Pentru folosirea unui fisier CSS extern puteti folosi urmatorul tag HTML:


Atat pentru primul tutorial CSS din seria noastra. Saptamana viitoare o sa revin cu tutorialul doi in care vom scrie primele randuri de CSS. 

Daniel I.

0Comentarii la "Introducere in Cascading Style Sheets"

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite