JQuery vs MooTools

Majoritatea celor care doresc sa lucreze cu JavaScript in aceasta perioada a web-ului trebuie sa se hotarasca ce biblioteca doresc sa foloseasca, sau cel putin ce sa invete intai. In principiu aceasta posibilitate este oarecum duala respectiv Jquery sau MooTools.

Pentru a va putea ajuta sa faceti aceasta alegere, in primul rand trebuie explicat cat sunt de diferite aceste biblioteci. De aceea, este evident ca nu exista o alegere gresita, ambele sunt enorm de documentate si pot ajuta uilizatorii in numeroase moduri. De asemenea exista si alte biblioteci extrem de folositoare, precum Prototype, Dojo sau chiar Yui. Totul tine mai mult de stilul fiecaruia de a programa, nu dorim sa convingem pe nimeni ca ar trebui sa o foloseasca pe una sau pe cealalta.

In primul rand, Jquery este in esenta mai usor de folosit. Daca doriti sa faceti ceva foarte rapid, fara a fi nevoiti sa invatati cu adevarat JS, atunci probabil ca Jquery reprezinta solutia mai buna. Bineinteles, si MooTools ofera aceleasi posibilitati, dar pentru o persoana oarecum nefamiliarizata cu JS, va fi un pic mai greu sa se descurce, si in plus puteti gasi pe internet mult mai multe resurse si tutoriale care sa a ajute sa invatati Jquery. Acest lucru este explicabil in principiu prin prezenta unei comunitati mult mai mari Jquery in lume: mult mai multe carti, mult mai multe cautari pe google, discutii pe forumuri etc.


cover

 

In al doilea rand, Jquery se concentreaza mai ales pe expresivitate, codare rapida si usoara si pe DOM (Document Object Model), in vreme ce MooTools se bazeaza mai mult pe extensii, mosteniri, refolosirea codului si mentenanta. Daca am incerca sa punem cele doua biblioteci in balanta, am realiza ca Jquery este mai usor de folosit si inteles la inceput, ideala pentru cineva care porneste la drum in acest domeniu, si de asemenea poate propune rezultate rapide, dar care contine coduri ce sunt un pic mai greu de refolosit si ingrijit. Pe de alta parte, MooTools este mai greu de invatat, si necesita scrierea a portiuni mai mari de cod, inainte de a vedea un rezultat, dar pe termen lung este mai usor de refolosit.

Mai mult, ambele framework-uri au un miez destul de condensat, lasand utilizatorii sa scrie plugin-uri si extensii. Ideea e sa nu ofere utilizatorilor tot ce si-ar putea dori, ci sa le ofere uneltele cu ajutorul carora sa isi construiasca propriile aplicatii. Aceasta este principala putere a bibliotecilor JavaScript, si din acest punct de vedere, ambele se descurca foarte bine.

De aceea suntem de parere ca ambele pot fi alegeri excelente. Noi am dorit in primul rand sa demonstram diferentele intrinsece intre cele doua biblioteci, evidentiind avantajele si dezavantajele fiecareia si sa trezim curiozitatea cititorilor despre acest subiect pentru a cerceta mai departe.

Pana la urma, the web's not all about spiders...

Alex B.

0Comentarii la "JQuery vs MooTools"

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite