Noile trenduri in web design I

Intr-un moment in care pe web adevarata originalitate este din ce in ce mai greu de obtinut, dar totodata vechiurile obiceiuri in design sunt inlocuite de unele noi si din ce in ce mai diversificate, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa scriu o serie de articole despre noile trenduri in web design. Aceste articole au ca scop in primul rand sa ajute atat pe cei ce doresc un site nou in pas cu realitatile online ale momentului, cat si utilizatorii de rand.

Desi aceste trenduri nu pornesc sau se opresc la o anumita data fixa, se pot observa continuu schimbari subtile chiar si de la o luna la alta. Aceste trenduri ne ajuta enorm pe noi, designerii, sa evoluam, sa incercam mereu sa atingem limitele si sa le depasim.

Astfel, datorita noilor CSS3 si HTML5, designerii web incearca sa foloseasca proprietatile lor pentru a construi design-uri cat mai inovatoare si creative. Fonturile serif si background-urile texturizate sunt din ce in ce mai populare, vedem din ce in ce mai des colturi rotunjite, transparenta, umbre, etc. O data cu cresterea numarului de celulare foarte performante cu acces pentru internet, web design-ul pentru indeplinirea conditiilor necesare pentru ca site-urile sa arate din ce in ce mai bine pe telefoanele mobile va fi mai necesar ca oricand.

De aceea, am decis sa enumeram cateva dn noile trenduri in web design, si sa explicam aparitia lor, dupa cum urmeaza:

Logo-uri si headere imense

Pentru a crea utilizatorului o impresie de neuitat, noul trend este de a folosi logo-uri si headere foarte mari. Aceste tipuri de headere pot ocupa chiar si intreaga pagina. Ideea este totusi ca utilizatorii sa nu fie nevoiti sa apese pe nimic, doar sa foloseasca scroll-ul pentru a cauta informatia mai jos. Acest lucru e datorat faptului ca multor utilizatori nu le e comod sa tot apese butoane cautand informatia, iar in primul rand, headerele enorme ajuta vizitatorii sa isi aduca aminte de site-ul respectiv.

Icon-uri si efecte vizuale

Micile icon-uri stilistice sunt din ce in ce mai folosite, pentru a exprima prin imagini ce reprezinta o anumita sectiune a unui site. Acestea sunt de multe ori folosite chiar si in loc de meniu. Sunt foarte usor de recunoscut de catre utilizatori, acestia observandu-le mult mai repede decat textele.

iconuri

Ferestre modale

Aceste aplicatii sunt de fapt noua generatie de ferestre pop-up. Sunt mult mai curate si prietenoase cu utilizatorii decat vechile ferestre pop-up javascript si ajuta utilizatorul sa se concentreze pe informatiile prezentate, indiferent daca e vorba de text, imagini sau material video. Cu ajutorul lor, o prezentare poate deveni mult mai interesanta. Acestea sunt prezentate intr-un mod foarte subtil si de obicei sunt declansate de o actiune a utilizatorului, cum ar fi sign-up, log-in si altele asemanatoare.

Fonturi serif

fonturi comune serif

In ultimul deceniu, site-urile au fost create folosind fie Verdana, fie Arial, ambele fonturi sans-serif, in special datorita lizibilitatii acestora pe ecranele cu rezolutie mica. Acum insa, tinand cont de faptul ca aceasta problema nu prea mai e de actualitate iar fonturile serif sunt mult mai diversificate si originale, sunt din ce in ce mai folosite. Ramane inca problema daca un font este web-safe sau nu si de aceea multe sunt inca doar folosite in cadrul unor imagini, dar chiar si asa, un designer are de unde alege.

Imagini full-screen

In ceea ce priveste imaginile, trendurile sunt destul de clare: cu cat mai mari, cu atat mai bune. Acestea se intind pe rezolutii din ce in ce mai mari, si reusesc sa arate ok pe orice ecran. Astfel, creeaza un impact vizual foarte puternic si reusesc sa atraga prin marimea lor vizitatorii pe site.

Cam atat pentru astazi, voi reveni in articolul urmator cu noi trenduri in web design cum ar fi aparitia din ce in ce mai deasa a stilului retro in design, footer-ele foarte mari, site-urile cu o singura pagina, design-uri si ilustratii desenate artistic, layout-uri de magazine online, si multe altele.

Alex B.

1Comentarii la "Noile trenduri in web design I"

  1. Silver-Pixel web design bucuresti spune:

    Foarte interesant articolul pentru oricine isi doreste un website in pas cu moda si cu cerintele consumatorilor. Felicitari.

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite