Viperware sau cum apar programe nedorite pe calculatorul tau

Multe programe de instalare software vor instala pe langa ceea ce doresti si softuri aditionale care nu iti trebuie si pe care de obicei nu le vrei. Acestea poarta denumirea de "Viperware", deoarece reusesc sa isi faca loc pe calculatorul tau, fara a fi propriu-zis instalate de tine, desi nu sunt virusi sau malware. Similare cu viperware, mai sunt si programele ce schimba configuratia computerlui dumneavoastra, si face in asa fel incat aceste modificari sa fie greu de identificat si neutralizat. Un exemplu cu care ne-am confruntat cu totii este schimbarea paginii de start a browserelor, in scop de reclama si imposibilitatea apoi de a o remodifica din optiunile browserului fara a-l reinstala.

Aceste trucuri se bazeaza in principal pe tendinta oamenilor de a uma pasii de instalare a diverselor programe fara prea mare atentie. Cunoastem cu totii momentele in care tindem sa apasam rapid pe next la nesfarsit fara a citi ce scrie pe acolo, din dorinta de a termina cat mai repede instalarea. Aceste "viperware" se hranesc din ignoranta utilizatorilor, si isi fac loc pe calculatoarele dumneavoastra personale.

Viperware sunt de cele mai multe ori distribuite de marile companii de pe piata, care isi apara aceste actiuni prin faptul ca ar ajuta utilizatorii sa ia anumite decizii, in realitate insa forteaza oamenii sa le foloseasca produsele. Daca instalezi un program de la o anumita companie, acestia includ si alte programe in procesul de instalare, cu mici casute de checkbox, care de obicei sunt mereu bifate, iar utilizatorii trebuie sa le debifeze, daca vor sa nu fie instalate, desi nu e-au cerut d la inceput. Vom da cateva exemple traditionale ceva mai jos.

In acelasi timp, diversele viperware pot cauza probleme computerului, care va functiona ceva mai lent, sau va avea diverse probleme de incompatibilitati, precum utilizarea mai multor programe de antivirus sau anti-malware in acelasi timp.

Yahoo Messenger Viperware     

 

 

    Puteti observa in imagine cum Yahoo Messenger, la o instalare rapida va face ca Yahoo sa devina pagina dumneavoastra de pornire a browserului, va porni Yahoo Search Protection si va face motorul de cautare default Yahoo

 

In continuare va voi prezenta diverse trucuri si capcane pe care distribuitorii le folosesc pentru a pacali utilizatorii sa le instaleze produsele. Astfel, fiind mai bine informati, puteti sa va feriti mai usor:

 1. cand utilizatorul selecteaza instalarea unui program, in mod implicit ii va fi oferita optiunea sa instaleze si altele. De aceea e bine sa incercati mereu varianta "custom" de instalare, si nu cea "default"
 2. in consecinta, programele extra nu sunt listate de multe ori decat la varianta avansata sau "custom" de instalare, astfel ca la varianta "default" userul nici macar nu e constient de ce instaleaza. De multe ori, programele aditionale sunt descrise in asemenea mod incat par vitale functionarii produsului dorit, sau se accentueaza necesitatea lor pentru computerul dumneavoastra. Nu va lasati pacaliti, informati-va inainte de a instala. De asemenea, mai exista si trucul de a afisa viperware doar in acordurile de licenta, pe care de obicei nu le citeste nimeni la o instalare.
 3. cateodata, programele pot instala programe aditionale in secret total, fara a informa utilizatorul, de aceea e bine sa verificati din cand in cand ce programe au fost instalate recent pe calculatorul dumneavoastra si sa le dezinstalati pe cele in plus
 4. software-ul instalat poate avea o functie de update activa, si sa instaleze viperware in timpul update-urilor.
 5. un program de instalare alternativ, fara programele aditionale ar putea exista, dar intr-un loc greu accesibil pentru utilizator.

Viperware

Pentru a evita instalarea programelor aditionale, in primul rand este obligatoriu sa incercati sa treceti cu mare atentie prin procesul de instalare si sa eliminati optiunile care nu va intereseaza, sa cititi fiecare text, sa alegeti optiunile de instalare avansata sau personalizata. De asemenea, este prudent sa incercati sa verificati apoi sa vedeti daca nu cumva ati instalat si programe pe care nu le doreati.

M-am gandit sa va prezint si o lista cu unele din cele mai cunoscute exemple de viperware. Aceasta lista nu intentioneaza sa inculpe firmele respective, ci doar sa va ofere o idee de cat de raspandit este acest fenomen. Prin urmare:

 • Adobe Reader poate instala de asemenea si Adobe Acrobat.com sau Adobe Air, fara a oferi utilizatorului posibilitatea sa renunte la ele. Interesant a fost cazul unui update care era trecut ca avand 27 de Mb, dar de fapt avea 44 Mb, iar userii nu aveau nici o posibilitate sa stearga programele aditionale.
 • Adobe Shockwave poate instala de asemenea produse Symantec sau Toolbarul de la Google
 • Apple iTunes poate de asemenea instala Apple Update Software, Bonjour si QuickTime fara a oferi utilizatorilor posibilitatea de a anula aceasta instalare, sau ignorand-o complet
 • Apple QuickTime poate instala si iTunes, Apple Mobile Device Support, Update Software si Picture Viewer. Desi utilizatorul poate opta sa nu instaleze Apple Update Software, programul va ignora aceasta alegere si il va instala oricum
 • Apple Safari poate instala Apple Update Software, Bonjour si QuickTime
 • Microsoft Internet Explorer sau Microsoft Live Messanger - poate instala pe browser bara de meniuri Microsoft si poate schimba pagina de start a browserului
 • Yahoo Messanger - obisnuieste pe langa alte viperware sa instaleze bara de meniuri Yahoo indiferent de optiunile utilizatorilor
 • uTorrent - clientul de torrente preinstaleaza bara de meniuri Ask
 • Sun Java JRE  va instala si JavaFX fara a consulta utilizatorul

Acestea sunt doar cateva exemple care imi vin acum in minte, exista multe altele, la majoritatea programelor des folosite de utilizatori. Astfel, va invit sa mai aduceti exeple in comentarii, pe care le pot apoi trece eventual in articol.

Concluzia este simpla, daca doriti un computer curat, care functioneaza la parametri normali, si nu doriti sa fiti sacaiti de tot felul de programe de care nu aveti nevoie, aveti mare grija ce instalati.

Alex B.

2Comentarii la "Viperware sau cum apar programe nedorite pe calculatorul tau"

 1. Teodor spune:

  Majoritatea problemelor (mai toate!) afecteaza utilizatorii de Windows. Exista vreo problema pentru cei care folosesc sisteme similare Unix? Mai mult in gluma, daca doriti un computer curat si nu aveti de gand sa va jucati, folositi orice altceva, dar nu Windows. Comentariul meu se vrea o gluma, articolul este bine realizat, informatii relevante, bine legate si prezentate!

 2. Alex B. spune:

  Teo, pana una alta, Microsoft Windows, sub diverse forme, reprezinta aproximativ 90% din piata in materie de sisteme de operare; Mac OS cam 6%, iar Linux, prin toate releasurile insumate, doar 1% din piata, asa ca vrand nevrand trebuie sa acceptam ca utilizatorul obisnuit foloseste Windows, si o va face inca multa vreme de acum incolo...

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite