Vreau un site web

Vrei un site pentru compania ta dar nu ai cunostinte prea bogate in domeniul web si nici nu ai timp / chef sa studiezi in detaliu problema. Indiferent daca site-ul pe care vrei sa-l construiesti este o simpla brosura online, un catalog de produse sau magazin online aplicatia trebuie sa aduca mai multi clienti, sa-ti creasca cifra de afaceri, sa imbunatateasca imaginea companiei tale.

Pe piata de web development din Romania sunt o multime de companii care vand in aparenta aceleasi servicii si produse. Cum sa deosebesti companiile care sunt capabile sa livreze produsul dorit la expirarea termenului limita de cele care pot doar sa promita si sa-ti iroseasca timpul? Nu exista un raspuns universal valabil la aceasta intrebare dar exista o serie de pasi care pot fi urmati pentru a reduce riscul.

Dezvoltare web

In primul rand tineti minte ca pretul cel mai mic nu este de obicei cea mai buna solutie cand vine vorba de web. Aproape oricine petrece maxim doua saptamani studiind HTML si CSS poate sa modifice un template gratuit. De aici pana la o prezenta online serioasa care adauga valoare brandului este o distanta imensa de parcurs.

Daca firma sau freelancer-ul cu care discuti nu iti poate livra un CMS (Content Management System) care sa iti permita sa ai controlul asupra continutului site-ului companiei tale atunci ai face bine sa te gandesti sa discuti cu alta firma. Site-urile statice sunt un lucru care tin (sau ar trebui sa tina) de domeniul trecutului. Intr-o perioada in care modalitatile de comunicare online sunt din ce in ce mai variate nu iti poti permite sa lasi cateva luni (uneori ani) acelasi continut pe pagina web a afacerii tale. Cu cat optiunile de editare sunt mai mici, cu atat ar trebui sa ai mai multe semne de intrebare in legatura cu semnarea unui contract.

Daca ti se propune sa-ti faci un site integral in Flash sau cu o multime de elemente Flash si nu conduci un club sau nu esti un fotograf profesionist care doreste un site de prezentare al portofoliului, cea mai buna decizie e sa refuzi fara sa stai pe ganduri. Chiar daca animatiile flash pot sa adauge un plus de dinamism site-ului tau, trebuie sa iti aduci aminte ca sunt extrem de rare cazurile in care poti edita continutul si ca motoarele de cautare au mari probleme cand vine vorba de indexarea continutului Flash.

E bine sa intrebi si de tipul de arhitectura al aplicatiei pe care intentioneaza sa-l foloseasca. In general are rost sa separi logica de afaceri de prezentare, de lucrul cu baza de date. De aceea e indicat sa se foloseasca arhitectura MVC (Model - lucru cu baza de date, View - prezentare, HTML, Controller - logica aplicatiei). Daca intentionezi sa faci modificari in viitor ai toate sansele sa eviti refacerea intregii aplicatii folosind acest sistem. Schimbarea designului nu trebuie sa implice rescrierea intregii aplicatii.

Banner web design

Intreaba daca se va folosi o platforma open source pentru realizarea aplicatiei tale. Nu e normal sa platesti pentru codul scris de o comunitate care il distribuie gratuit oricui doreste sa-l ia ca si cum ar fi scris de la zero special pentru tine. Cand optezi pentru folosirea unei platforme open-source tine minte ca sunt sanse mari sa nu se poata face modificarile pe care le doresti, sa coste suplimentar mult mai mult decat te astepti sau sa dureze aproape o vesnicie pana sa le ai functionale.

Ar trebui sa-ti ridice semne de intrebare si situatiile in care developer-ul iti promite ca se va realiza orice iti doresti indiferent de complexitatea problemelor potentiale eventual si fara o modificare considerabila a timpului si costurilor de productie. Sunt sanse mari sa se intample asta tocmai pentru ca nu stie exact ce implica efectuarea modificarilor pe care le soliciti. Daca ai noroc sa dai peste un om serios probabil va reusi sa duca la bun sfarsit sarcina pe care i-ai incredintat-o, invatand in timp ce lucreaza. De obicei si acest caz fericit si rar are unele dezavantaje. Data lansarii proiectului se va tot amana pana cand dezvoltatorul va reusi sa rezolve problemele aparute.

Continutul este foarte important. In general dezvoltatorul nu poate sa-ti scrie si continutul pentru ca nu stie suficient de mult despre domeniul in care activezi, nici despre specificul afacerii tale, publicul tinta, etc. De aceea este important sa fie realizat in interiorul companiei de departamentul de marketing sau externalizat catre o agentie specializata.

Mai sunt multe de spus dar vor mai exista posturi viitoare in care voi trata probleme specifice web-ului romanesc.

In incheiere va recomand sa va ganditi de doua ori inainte de a accepta cel mai mic pret care vi se ofera. De multe ori poate sa va coste mai mult decat daca ati fi acceptat pretul maxim. 

Daniel I.

0Comentarii la "Vreau un site web"

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite