Web design: Principii de baza in design - Proximitatea

 

Proximitatea se refera la relatiile dintre elemente, cand acestea sunt foarte aproape. Pe o pagina componentele aflate in legatura cu altele trebuie sa fie grupate. Daca anumite componente se afla in apropierea altora, ele devin o singura unitate d.p.d.v. vizual, astfel informatiile pot fi organizate mai bine si permite astfel sa dispara orice confuzie.
Se pare ca exista o frica fata de spatiu liber. Pagina pare neorganizata, daca elementele de machetare sunt imprastiate peste tot, fiind posibil ca informatia sa devina mai greu accesibila.
Principiul proximitatii spune ca trebuie sa se grupeze componentele aflate in legatura, sa fie mutate mai aproape unele de altele, a.i. sa fie percepute ca un grup unitar, nu ca o gramada de elemente fara legatura. Componentele si grupurile de informatii care nu au legatura unele cu altele nu trebuie sa se afle in proximitate (vecinatate).

Dorim sa realizam o carte de vizita care cuprinde 5 elemente (componente ) separate (vezi figura de mai jos). In acest caz ochiul se opreste de cinci ori. Ochiul incepe sa citeasca in mijloc, deoarece textul este bold.
 

 

 

Daca complicam problema, adica mai ingrosam alte elemente vom vedea ca ne vom plimba privirea intre cuvintele ingrosate.

Proximitatea sau apropierea, inseamna o relatie.
O problema a cartii de vizita anterioare este faptul ca nici una dintre componente nu pare a fi in legatura cu alta. Dar daca fac o rearanjare a componentelor de pe cartea de vizita aceasta arata cu totul altfel., componentele care au o legatura intre ele sunt grupate. Aceste componente sunt mai aproape unele de altele (vezi figura de mai jos).

Uneori, atunci cand se grupeaza componentele foarte apropiate, este nevoie sa se modifici cate ceva, de exemplu, marimea, ponderea sau asezarea textului ori a desenelor.
Componente aflate in apropiere unele de altele devin o unitate vizuala, nu trebuie organizate ca unitati separate. Deci componentele cu legatura intre ele trebuie grupate impreuna.

Principiul proximitatii are ca scop de baza organizarea paginii.
Daca pe pagina exista mai mult de trei pana la cinci componente, trebuie vazut care dintre elementele separate pot fi grupate, mai apropiat, pentru a deveni o unitate vizuale.
Proximitate nu inseamna ca totul este apropiat, ci ca elementele care sunt legate din punct de vedere al semnificatiei lor, intre care exista un fel de relatie privitoare la ceea ce comunica, trebuie sa fie conectate si vizual

Informatia dintr-o pagina trebuie mai intai grupata din punct de vedere al semnificatiei, apoi asezata din punct de vedere fizic pe pagina. Informatia secundara trebuie sa fie mai distantata, astfel icat sa se vada ca este vorba despre o completare a informatiei principale.
 

Sursa: curs "Webdesign" de Conf. dr.Livia SANGEORZAN

Ana A.

0Comentarii la "Web design: Principii de baza in design - Proximitatea"

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite