Write less do more

Acesta se doreste a fi primul dintr-o serie de articole pe care intentionam sa le scriem despre biblioteca Javascript denumita JQuery si impactul pe care aceasta l-a avut asupra internetului in ultimii ani. Vom incerca apoi sa punctam cateva amanunte despre "razboiul web" dintre JavaScript reprezentata prin "copiii" sai JQuery sau MooTools, si Flash, tendintele de viitor, pana unde se va putea dezvolta din punct de vedere al aspectului dinamic, si va vom oferi cateva exemple elocvente si interesante care sa ofere o oarecare idee despre ce inseamna cu adevarat JQuery si ce se poate face cu aceasta biblioteca.

Dar pentru inceput, scopul acestui articol este sa va introduca in lumea JQuery cu ajutorul unor informatii mai generale. Astfel, Jquery este o librarie Javascript ce se concentreaza pe interactiunea dintre JavaScript si HTML. Aceasta a fost lansata in ianuarie 2006 de catre John Resig, un programator Javascript care lucreaza pentru "Mozilla Corporation", compania din spatele Firefox si Thunderbird. Interesant este ca atat Microsoft cat si Nokia au anuntat ca doresc sa o includa in platformele lor, Microsoft initial adoptand-o in cadrul Visual Studio si oferind suport pentru JQuery inca din 2007, lucru destul de neobisnuit pentru o companie recunoscuta ca fiind nu foarte prietenoasa cu softurile gratuite open source.


jquery

 

Prima intrebare simpla insa este: De ce Jquery? In realitate se poate folosi JavaScript simplu pentru a crea orice functie din Jquery. Dar aceasta librarie ofera multe functii si metode usor de folosit pentru a crea aplicatii complexe. In plus, este foarte usor de invatat, ceea ce ii ofera o popularitate foarte mare printre designerii si developerii web. Mai mult, fiind de fapt JS, aceasta biblioteca poate fi folosita cu JSP, Servlet-uri, ASP, PHP, CGI si aproape toate limbajele de programare.

Acum ca am facut o scurta prezentare a ceea ce inseamna Jquery, in urmatorul articol vom incerca sa oferim raspunsul unei intrebari ce circula continuu in ultima perioada pe bloguri, twitter si in intreaga lume web, Jquery sau MooTools? Practic cele doua framework-uri au revolutionat mediul online in utimii ani si vom incerca sa facem o scurta prezentare a lor si a motivelor pentru care puteti sa o folositi pe una sau pe cealalta.

Alex B.

0Comentarii la "Write less do more "

Adauga Comentariu

Mesaj

Trimite